HTML

Bárány Balázs

Friss topikok

Archívum

12. nap - Senkit nem hagyunk az út szélén?

2012.02.29. 12:11 Bárány Balázs

A tegnapi interjúban egy olyan esetet ismerhettünk meg, ami sajnos egyáltalán nem kirívó. Megfelelő végzettséggel, szaktudással, nyelvismerettel, egészséges hozzáállással rendelkező honfitársaink tömegesen vannak olyan helyzetben, amiben Sári. De kinek a felelőssége ez?

Alapvetően az államé. Nyilván persze ez nem jelenti azt, hogy az egyénnek ne lenne tennivalója. Mert igenis, van. Szerezzen tudást, keresse a munkát, éljen a felmerülő lehetőségekkel, ésszerűsítse a kiadásait és éljen felelősségteljesen. De mi van akkor, ha mindez megvan, és valahogy mégsem történik előrelépés?

 

Mihez kezdjen az a munkás, akinek megszűnt az állása, mert bezárt a gyár, ahol dolgozott? Hol találjon munkát, miközben falun él, ahol adott esetben rendes tömegközlekedés sincs, ráadásul több százan váltak egyszerre munkanélkülivé a környéken? Milyen munkaadó tudja felszívni ezt a tömeget?

Mihez kezdjen az a diplomás, aki tisztességesen elvégezte a főiskolát vagy az egyetemet, nyelveket tanult, szakmai gyakorlaton tapasztalatot szerzett, de egyszerűen annyira telített a szakterülete szerinti munkaerőpiac, hogy nincs üresedés, és sehova sem veszik föl?

Mihez kezdjen, aki tartós munkanélküliként már bármilyen munkát elvállalna, ha lenne, de nincs? Mert van, hogy semmi sincs!

Mihez kezdjen az óvónő, orvos, a tanár, a tűzoltó, a mentős, aki a fél életét végigdolgozta tisztességgel, értéket teremtve, életet menve, a társadalmat szolgálva - sokszor teljesen vállalhatatlan munkakörülmények között -, de a bérének értéke arányában annyira lecsökkent, hogy minden fölösleges ingóságát eladta, tartalékait is felélte, de így is egyre és egyre kevesebb van neki?

Mit tegyen a nyugdíjas, aki évtizedekig dolgozott, de nyugdíja arra sem elegendő, hogy befűtse a házát, megvegye a neki fölírt gyógyszereket, nemhogy arra, hogy unokáit meglátogassa, esetleg támogassa?

Ha önhibáján kívül került valaki kilátástalan helyzetbe, akkor egyszerűen nincs más választása, mint az államban bízni. Hogy az állam - visszatörlesztve mindazt, amit az egyén eddig neki adott - segítő kezet nyújt, lehetőséget ad. Az államnak pedig kötelessége ezt megoldani. Kötelessége, hogy "senkit ne hagyjon az út szélén." Azonban sajnos az állam jelenleg azzal van elfoglalva, hogy ezeket az embereket még jobban megnyúzza, majd amikor már mindenüket elvette, még egyszer utoljára jól kigúnyolja, mielőtt beletaszítja az árokba.

Aki pedig ezekre az emberekre úgy tekint, mint semmirekellőkre, akik semmit nem tesznek helyzetük javítása érdekében, csak állnak és várnak, hogy a szájukba repüljön a sült galamb, sajnos nincsenek tisztában a mai magyar tragikus valósággal.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://baranybalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr614225231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtjel 2012.02.29. 13:42:10

Sajnálom, hogy megint én vagyok a cinikus hozzászóló, mert egyetértek a bejegyzés üzenetével.

De ennyi közhelyet egy rakáson már rég olvastam. Mintha a sarki közértessel beszélgetne az ember, egy újságírótól 8na jó, bloggertől) kicsit többet várnék.

Álljon itt egy példa: a szegénységről ajánlom Tamás Gáspár Miklós írását: www.gyerekesely.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=233:

radikalisviccek 2012.02.29. 19:52:35

@bárány!!

"Három napig parizereztem és blicceltem, de aztán elcsábultam: »Egy úr a nyomorban is úr!«- alapon eltaxiztam a Costesbe egy gesztenyekrémleves, érlelt parmezán gnocchi, fehér szarvasgomba olaj-vega menüre. 56 Eur + jatt (borkíséret nélkül kértem, így csak a borravaló járt, a 12%-os szervizdíj, meg a taxi oda-vissza). Szóval az első három nap ígéretes egyezer-hatszázhuszonöt forint kilencvenhárom filléres költését egy váratlan, huszonegyezer-kétszáztizenöt HUF tétel lefarigcsálásával kell korrigálnom."

A modoros minimálbértúrázó :D :D

a teljes cikk:

modoros.blog.hu/2012/02/29/olvasoi_rovat_a_modoros_minimalber_kalandturazo#more4221324
süti beállítások módosítása