HTML

Bárány Balázs

Friss topikok

Archívum

47.000,- Forintból egy hónapig - de hogy?

2012.02.17. 14:09 Bárány Balázs

 Tehát a feladat adott - február 17. és március 17. között nem költhetek el többet, mint 47.000,- Forint. Lássuk, hogy hogyan fog ez kinézni:

25 éves vagyok, Budapesten élek, egyedül. Főállású munkahelyem van, szintén Budapesten. Munkaköröm olyan, hogy hol az irodámban kell lennem, hol pedig máshol, attól függ. Nézzük, hogy milyen költségek fognak fölmerülni:

Állandó költségek

  • A lakás, ahol lakom, saját tulajdon, lakbért hála istennek nem kell fizetnem, tehát az 0,- Ft.
  • A legutóbbi rezsim a következőképpen állt össze: 19.500,- Ft (amiből közösköltség 13e, víz 1,5e, villany 5e. a fűtés benne van a közösköltségben). Szerencsés vagyok, hogy ilyen alacsony a rezsim, többek között ezért lakom itt. Nagyon kicsi lakás, na.
  • Autó: Volt, de januárban eladtam, mert nem bírtam fizetni a hitelt, a biztosítást, a teljesítményadót, a szervízt, a gumicserét és az egyéb, fenntartással járó költségeket. Az üzemanyagról már nem is beszélve. Tehát 0,- Ft.
  • Tévé és internet: szintén lemondtam mind a kettőt, tehát 0,- Ft. Netezni persze kell majd egyrészt a munkám miatt másrészt emiatt, majd megoldom nyilvános hálózaton.

Eddig tehát úgy állunk, hogy a 47.000,- Forintból le fog jönni február vége felé kb. 20.000,- Ft rezsi. A többi dologra marad tehát 27.000,- Forint. Az naponta 931,- Ft. (És február a legrövidebb hónap...)

Étkezés

  • Azt számoltam, hogy a napi háromszori étkezés ebből nem nagyon fog kijönni, pláne akkor, hogy ha valamennyire figyelek arra is, hogy legyen benne néha hús és zöldség. Úgyhogy úgy fogok nekiindulni, hogy reggeli legföljebb 150,- Ft-ból, (est)ebéd pedig 500,- Ft-os határig. És minden nap meg kell ennem legalább egy gyümölcsöt, vagy zöldséget (alma, répa, saláta stb.), mert az egészség a legfontosabb ugye...  
  • Nyilván el kell felejteni az alábbi fogalmakat: vendéglő, csoki, sör, nassolás, stb. Dehát ez van, ennyiből ilyenekre nem futja.

Egyéb dolgok, amik Zsiga, Matolcsy és Pintér szerint luxuscikkek - na ezekre csak akkor lesz majd egy fillér is, ha az étkezést ki tudom hozni egy hónapig 27.000 alatt.

  • Először is a közlekedés. Na itt lesz egy kis stikli, mert muszáj Budapesten belül igen sokat közlekednem, és múlt héten megvettem a 9.800,- Ft-is havi BKV bérletet. Azt nem számolom bele, mert akkor fölösleges lenne egyáltalán elkezdeni az egészet, úgysem lehetne megcsinálni. Aztán ha a bérlet lejár majd (március 9.), akkor meglátjuk, hogy mi lesz. Majd lehet, hogy gyalogolok... Vidékre nem fogok menni, vagy ha mégis kell majd, akkor csak stoppal. 
  • Cigaretta. Na igen. Dohányzom, de ez most biztosan nem fog menni, hisz ez is luxus. Illetve csak nagyon korlátozottan - fogok venni holnap 4 doboz cigit kb. 2.800,- Forintért, és annak elégnek kell lennie. 
  • Ruhák. Bár ebben a hónapban nem szorulok ruhavásárlásra hála istennek, mégis úgy lesz a korrekt, ha ezt is beiktatom, úgyhogy valahogy megoldom majd, hogy 3.500,- Ft értékben ruhát is vásároljak magamnak.
  • A háztartáshoz szükséges dolgok, mint szappan, mosószer, vécépapír stb. Egyelőre van mindenből, de majd ezek persze el fognak fogyni - akkor veszek belőlük.
  • És emellett mindaz, ami már tényleg csak az elérhetetlen luxus kategóriájába fog tartozni: újság, kultúra, szórakozás. Ezekre valószínűleg nem fogok tudni pénzt adni, de megpróbálom azért.

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy sikerülhet-e. Elvileg akár igen, de azért az már most látszik, hogy ez az összeg csak az életben maradáshoz elég, az élethez magához nem!

És hogy miért csinálom?

Hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy az az ember, aki azt állítja, hogy "Biztosan meg lehet élni 47.000,- Forintból", az vagy velejéig romlott és cinikus, vagy pedig annyira el van tévedve, hogy az teszi alkalmatlanná hivatala ellátására. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://baranybalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr144123806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iTink 2012.02.28. 13:33:08

Számomra a Diákhitel megfizetése a luxus. Ilyenekről nem esik szó a nagy házban?
süti beállítások módosítása