HTML

Bárány Balázs

Friss topikok

Archívum

11. nap - El innét, minél gyorsabban. Visszanézés nélkül.

2012.02.28. 10:49 Bárány Balázs

Interjú Sárival. Kisvárosból származó huszonéves lány, Budapesten él. Diplomás, három nyelvet beszél, jelenleg másoddiplomáját csinálja – jogot hallgat levelező szakon az egyik megyeszékhelyen. Idén fog végezni, júniusban megkapja a doktori címet. Munkát keres, de nem talál. Havi kb. 50.000,- Forintból él.

Mik a bevételi forrásaid?

Mikor mi. Volt munkanélküli segélyem, amíg járt. Fizetést helyettesítő támogatás, rokonoktól származó segítség, illetve kölcsönök. Plusz árulom a könyveimet, kacatjaimat, ruháimat, ha kell. És néha diákhitel, bár attól nagyon félek, nem tudom, mikor fogom tudni törleszteni.

Mióta keresel munkát?

2011 közepén mondtak föl nekem az előző munkahelyemen, de tulajdonképpen egy éve állást keresek.

Mindeddig sikertelenül?

Igen. Bár az önkormányzattól pont a napokban kaptam levelet, hogy napi nyolc órában, közfoglalkoztatás keretein belül alkalmaznának – a havi híres 47 ezer Forintért…

Milyen indokokkal szoktak elutasítani?

Legtöbbször nem is válaszolnak, vagy csak indoklás nélkül közlik, hogy köszönik, de nem engem választottak. Állásinterjúkon is voltam jópárszor, mondták, hogy majd jelentkeznek. Sokan azóta is jelentkeznek…

A végzettségednek megfelelő állásokra adtad be eddig a jelentkezésedet?

Az elején általában igen, aztán leszoktam róla. Mostanában leginkább már csak olyan helyekre jelentkeztem – pl. titkárnő, recepciós, bolti eladó, szoláriumi dolgozó – ahova többszörösen túlképzett vagyok. Ilyenkor lebutított életrajzot küldök, konkrétan képzetlenebbnek adom elő magam, mint amilyen valójában vagyok.

Hány helyre adtad be eddig az önéletrajzodat?

Körülbelül ötszáz.

Hogy oldod meg ennyi pénzből az étkezést? Mennyit eszel, és mit?

Nagyon keveset. Alapvetően naponta egyszer, mert többször nem lehet. Általában zsemlét, 2-3, néha 4 darabot. Vajat általában tudok rá tenni, akkor nem is olyan unalmas, párizsi is jut hetente kétszer vagy háromszor. Vannak trükkjeim. Például ha a vajas zsemlét berakom a mikróba, olyan, mintha melegszendvics lenne… Kockacukrot szoktam szopogatni néha, abban sok a kalória és el is telít, ha rosszul vagyok, jót szokott tenni. Főtt ételhez akkor jutok, ha barátaimtól, rokonaimtól kapok. Próbáltam az egészség miatt gyümölcsöt is enni, de nem lehet ennyi pénzből… Nem futja rá. Januárban mondjuk nagyon beteg lettem, azt mondták, hogy vitamint kell ennem, akkor csak a gyümölcs volt.

Közétkeztetésre szoktál járni?

Nem. Gondoltam már rá, de cikinek érezném. Az a baj, hogy sok embert ismerek, aki ételt oszt ilyen helyeken. Elsüllyednék, ha észrevennének.

Diák vagy, ráadásul állást is keresel – ezekhez mind utaznod kell. Azt hogyan oldod meg?

Nagyon nehezen. Nagyjából hatezer Forintba kerül elmennem az egyetemre, és hazajönni. Sokszor volt kétséges, hogy le tudok-e jutni. Volt már, hogy zálogházba adtam a nyakláncomat és a fülbevalómat, ezekért lehet kapni párezer Forintot. Egyelőre semmi nem ragadt benn hála istennek, remélem így is marad. Volt, hogy azt hazudtam az évfolyamtársaimnak, hogy azért nem megyek órára, mert már megtanultam előre a tananyagot. Miközben azért nem mentem, mert nem volt pénzem. BKV bérletem már régóta nincs, van pár jegyem, de leginkább sétálok, néha megpróbálok bliccelni, de nagyon félek tőle. 

Az étkezésen, a lakáson és az utazáson kívül mire tudsz költeni?

Alapvetően semmire, de a minimális igényességi szint nem múlható alul. Vécépapír, zsebkendő, fogkrém, szappan, mosogatószer, mosópor. Nagyon néha körömlakk. Általában ilyeneket kapok Karácsonyra. Ebből nem lehet engedni, nem hagyhatom el magamat. Aztán itt vannak a ruhák, tavaly októberben vettem pár darabot, mert nagyon sokat fogytam. Szigorúan turkálóban, ha az ember kitartóan keres, lehet találni párszáz Forintos felsőket, egy-két ezer Forintos nadrágokat is.  Télre az egyik szomszédomtól kaptam kölcsön egy csizmát – mondjuk egy számmal kisebb, de legalább meleg. Aztán itt vannak a bútoraim, el van törve az ágyam, elrepedt az egyik szék. Hát ez van, ezek most így is maradnak…

Tisztában van a környezeted a helyzettel, amiben létezel?

Nem. Szigorúan nem, öt-hat ember összesen. Nem akarom, hogy az emberek sajnálattal, szánalommal nézzenek rám. Szarul esne, ha ezt látnám a szemükben, talán bennem is tudatosulna, hogy milyen kilátástalan minden. Nagyon komolyan kell törekednem rá, hogy ne essek depresszióba. Volt, hogy megkaptam a kétszázadik elutasító e-mailemet, és elbőgtem magam, pedig volt már sok ilyen. Ilyenkor hirtelen minden fájdalom kiszakad belőlem, tényleg úgy érzem magam, mintha egy utolsó értéktelen senki lennék. Munka nélkül hónapról hónapra élve eltűnik minden – önbecsülés, önértékelés, büszkeség. Azzal szembesülök, hogy senkinek nincs szüksége rám. És néha megkérdezem magamtól – Tényleg ennyit érnék? Tényleg igaz az, hogy „akinek nincs semmije, az annyit is ér”? Néha már legszívesebben leköpném magamat… Az éhséget, a gyaloglást, a hideget elviselem. Azt, hogy nem szórakozhatok, megszoktam. De azt az érzést, hogy semmit se érek, és tudom, hogy így van, szinte lehetetlen feldolgozni. És ez a legrosszabb.

Mibe menekülsz ez ellen?

Tudom, hogy egy normális, átlagos fiatal vagyok, aki dolgozni szeretne, és  megélni. Ez segít, ha nem is mindig. De a leginkább a zene ad erőt. Zenehallgatás közben el tudom felejteni a siralmas helyzetemet. Emellett próbálok mindennek örülni. A napsütésnek, a hóesésnek, ha rám mosolynak, egy kedves gesztusnak. Szívom magamba az örömöt, hogy kitartsak. Ha egyszer vegyes zöldséget tudok tenni a szendvicsembe, akkor két napig boldog vagyok tőle. Próbálok korán feküdni. Amíg alszom, addig sem kell enni, addig sem kell gondolkodni, hogy milyen borzasztó minden. Néha szépeket is álmodom. Sokszor eszem álmomban. Bár rémálmaim is vannak néha.

Családalapításon gondolkozol?

Nagyon szeretnék, imádom a gyerekeket, nagyon sok erőt adnak, felvidítanak. Szeretnék gyerekeket egyszer majd. De sajnos nem látom realitását… Legalábbis ebben az országban nem. Meg ilyen helyzetben. Az ugye hatalmas felelőtlenség lenne…

Látsz-e bármilyen kiutat a helyzetedből?

A diplomát megszerzem. Ha nem kéne, már elmentem volna, de így még nem. Viszont ha megvan, azonnal lépek innen. Ebben az országban én már lehetőséget nem látok. Annyi fájdalom van bennem, hogy nem tudnék itt boldogan élni soha többé. Imádom Budapestet, imádom az anyanyelvemet, hiányozni fog a családom, de ezt az országot, ezzel a rendszerrel élhetetlennek tartom, és már valahol dühös is vagyok rá.

Hova mennél, és mit csinálnál?

Bárhova, és bármit. Nyelvi akadálya nincs, bármilyen nyelvet megtanulok a jelenlegi három mellé. Ha kell, mosogatok, kutyát sétáltatok, gyerekekre vigyázok. A lényeg, hogy el innen, minél gyorsabban. Visszanézés nélkül.

 

 

komment

Címkék: interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://baranybalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr174219579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtjel 2012.02.28. 12:20:59

El nem tudom képzelni, hogy valaki 3 nyelvvel ne találjon munkát.
A call centerekbe lasszóval fogdossák a több nyelven beszélő embereket. Gondolom a "3 nyelvet beszél" azt jelenti, hogy egy részét csak alapszinten. A diplomája nem derül ki, milyen területű. Szóval eléggé csúsztat a cikk.
Egy év alatt 500 jelentkezés? Az azt jelenti, hogy napi 1-2 helyre adta be. Én anno 10 helyre is elküldem a cv-m per nap, 1 hónapon belül állásom volt. Egy diplomával, és 1 nyelvvel. A muszáj nagy úr. Mi lesz a hölggyel, ha gyerekek mellett kell mindezt végigcsinálnia?
Ebben az országba nála sokkal, de sokkal rosszabb helyzetű emberek vannak, vidéken, gyerekesek, sérültek. Diploma és nyelvtudás nélkül. Önsajnálat helyett kapja össze magát. Mert ha még itthon sem boldogul, külföldön sem fog.
Nem értem mi értelme van az ilyen rinyálós cikkeknek. Azt hisztitek lázárjános elolvassa, a fejéhez kap, és megváltozik a kormánypolitika?

Bárány Balázs 2012.02.28. 12:24:38

@rejtjel: Ízléstelen a kommented. Mindhárom nyelvet középszinten beszéli. Az, hogy milyen az első diplomája, teljesen érdektelen szerintem. A cikk - ami egy interjú egyébként - egyáltalán nem csúsztat, igaz minden szava.

Én meg azt nem értem, mi értelme van az ilyen kommenteknek. Azt hiszed, az interjúalany elolvassa, a fejéhez kap, és rájön, hogy egyáltalán nem is rossz a helyzete?

rejtjel 2012.02.28. 12:34:36

@Bárány Balázs: Nem értem, miért lenne ízléstelen a véleményem.
A hölggyel sok ember cserélne.
És igen, remélem, hogy lesz még pár száz komment, hogy a fejéhez kapjon.

nudlee 2012.02.28. 12:45:26

Lehetetlen, 3 nyelvvel BÁRHOL talál munkát. Előfordulhat, hogy személyesen már nem olyan megnyerő a stílusa.
Azt nem értem, ha ilyen rosszul él a hölgy, akkor 2-3 hónapon belül dobbanthatott volna már, és most 2012 februárjában még Önnel beszélget erről???
Magyarországon élek, 1 diplomám van, 2 nyelvet tudok stabilan és mindig találtam/találok munkát, nem értem, hogy egyeseknek ekkora pechjük van, vagy EKKORA cikket szeretnének belőle írni?

ramirez7788 2012.02.28. 12:51:39

Rejtjelnek igaza van. Ha a három nyelv tényleg megy, akkor csak magának köszönheti, ha nincs állása. A mi cégünk 100+ állásra vár jelentkezőket, és még be is tanítja őket, szóval a nyelvtudáson kívül semmi más nem kell.

JavierG 2012.02.28. 13:00:42

Valamit mint ha elhallgatna ez az interjú. Lehetetlennek tartom, hogy valaki 3 nyelv tudásával és 1,5 diplomával ne tudjon jelenleg elhelyezkedni. Ráadásul Budapesten. Valamit nagyon nem jól csinálhat a hölgy, csak lehet még ő sem tudja mi az. De ezek után szinte biztos vagyok, hogy a hiba benne van.
Ennek ellenére tényleg sajnálom én is, nem akarok itt senkit megbántani, csak a véleményem mondtam el.

Bárány Balázs 2012.02.28. 13:05:43

@nudlee: Meg szeretné csinálni még a második diplomáját. Azt gondolom, hogy ez ésszerű talán. Ha készen van, megy. Elolvastad?

huncut_kata 2012.02.28. 13:10:48

Valamit mégis dolgozhat, különben miből jön össze a havi 50e és miből finanszírozza a másoddiplomáját?
Mosogatni, kutyátsétáltatni, gyerekere vigyázni Bp-en is lehet, ezért nem érdemes elmenni.

nudlee 2012.02.28. 13:10:52

@Bárány Balázs:

Kérlek olvasd el a többi hozzászólót, ők is részletesen elolvasták a cikkedet.
Nem hallottam részleteket az álláskeresés módszereiről, arról, hogy milyen úton, hol, milyen állást pályázott a hölgy, de nagyon nagy valószínűséggel vele van gond, vagy ahogy említettem óriási pechje van.

HighTroller 2012.02.28. 13:14:44

Szerintem egyáltalán nem mindegy, milyen diplomája van.

Illye26 2012.02.28. 13:57:08

Aki 3 nyelvet beszél és nincs munkája, az valamit tényleg nagyon-nagyon rosszul csinál. Naponta kapom a hírlevelet, amibe legalább 100 állásajánlat van hónap óta (szerintem mind ugyanaz, csak nem találtak még embert), ahova nyelveket beszélő munkatársakat keresnek Call Centerekbe, jellemzően átlagon felüli fizetésért.
Ráadásul Pesten nem találni állást ilyen képzettséggel... egyszerűen több, mint hihetetlen. Munkaerő-kölcsönzők?

radikalisviccek 2012.02.28. 14:17:53

Csak 1 példa.

Ha több nyelven tud, vállaljon tanítást, korrepetálást. Főleg így, záróvizsga környékén nagyon sokan akarnak nyelvvizsgára készülni, és egy közepes nyelvtanár is megkeres/megkap 1500-2500 Ft-ot egy óráért.

Ezt viszont meg kell marketingelni... ha rászán egy délutánt, hogy kiplakátolja az egyetemek aulájában meg a könyvtárakban, és felteszi tanarbazis.hu-ra stb, dőlni fognak a tanítványok.

Netről letölti az anyagokat (szintfelmérők, nyelvvizsgatesztek) és ennyi.

Azt meg nyugodtan terjesztheti ismerősei körében is, hogy nyelvtanítást vállal.

De ha szegényke ennyire nem tud megállni a saját lábán, akkor végképp ne menjen külföldre, mert ott még nehezebb lesz neki.
Hihetetlen, hogy egy állítólag tanult ember ennyire el legyen anyátlanodva.

Illye26 2012.02.28. 14:37:31

@radikalisviccek: Pontosan.

További lehetőségek:
- hallgatói jogviszony megvan, ezért lehet jelentkezni diákmelóra is, amivel össze lehet még szedni 40-50.0000 Ft-ot is a másik 50 mellé és így már jutni fog egy szelet párizsi is a meleg vajas zsemlébe,
- üzletkötői munkát kell vállalni (pl. fundamenta, tv/telefontársaságok -> ezek a termékek eladhatóak),
- az összes internetes állásportálra regisztrálni,
- az összes munkaerő-kölcsönző céghez regisztrálni,
- folyamatosan küldeni a cégeknek az önéletrajzokat (oda is, ahova nem keresnek látszólag senkit),

Nem általánosítani szeretnék, de nálunk is volt olyan gyakornok, aki nyelvtudással, diplomával jelenleg munkanélküli... na az a lány az első nap megmondta, hogy ő mettől-meddig fog(!) dolgozni továbbá örülne, ha munkaidejében írhatná a szakdolgozatát, amiben reméli, hogy segítünk neki (többnyire azzal, hogy megírjuk helyette...). Végül is megkapta amit akart.. írhatta a dolgozatot, sőt, még a gyakorlati idejét se kellett letöltenie... kb. aláírtunk neki mindent, csak tűnjön már el.

Bjj 2012.02.28. 14:58:27

Szerintem ez a kis interjú fikció. Csak hogy minél sötétebben mutassák be a helyzetet. Bárány fiam egyes ülj vissza a helyedre. :))

Molnár Norbert 2012.02.28. 15:00:35

Mindenki a call-centert mondja, de meg kell próbálni. 1-2 nap alatt kiesel, egy szemét munka. Nem gondoljátok, hogy nem mindenki alkalmas rá?

Dr. GGG77 2012.02.28. 15:20:29

Az interjú szerint 3/4 éve keres állást. Azt kéne tudni, hogy mióta megy rá olyan pozíciókra is, amikhez igazából túlképzett.
Amúgy egy-egy call center-es munkára is baromi nagy a túljelentkezés, valamint egy rendkívül idegőrlő meló, kevesen bírják hosszabb távon. Szerencsére nekem csak 2 hónapig kellett csinálnom 6 évvel ezelőtt, de még mindig kiráz a hideg, ha arra a 2 hónapra gondolok.

Bárány Balázs 2012.02.28. 15:22:04

@Bjj: Csúnya kapufa... Nagyon csúnya.

Bárány Balázs 2012.02.28. 15:28:46

Kedves kommentelők!

Itt van egy ember, aki bajban van. Nem mondható el róla, hogy befordult, hogy nem próbál kitörni, hogy saját hibájából áll így - ez kiderül az interjúból is, szerintem.
Próbáljátok meg nem leoltogatni, mert lehet, hogy adott esetben nagyon frappánsnak tűnik amit írtok, de ezzel valakiket nagyon megbánthattok. Kicsit meg kéne próbálni átérezni a helyzetét, és nem élcelődni rajta.
Az pedig nem érv, hogy "biztos benne van a hiba", mert mittudoménmi. Nem. Nincs benne a hiba. A rendszerben van a hiba, aki elüldözi Magyarországról az ilyen kvalitású embereket.

Illye26 2012.02.28. 15:30:47

@Bárány Balázs: Balázs! Egy facebook adatlapot kérhetünk a hölgyről? Úgy tudnánk neki közvetlenül is segíteni.

Bárány Balázs 2012.02.28. 15:32:23

@Illye26: Nem, azt kérte, ne adjam ki. Küldj kérlek nekem facebook üzenetet (www.facebook.com/balazs.barany), és továbbítom neki. Köszönöm.

Illye26 2012.02.28. 15:41:33

Jogos, csak így még kevésbé hihető a történet.:(

Szarazinda 2012.02.28. 15:43:11

Bocsánat, tényleg nem szeretnék beállni a fikázók közé, de ez a helyzetleírás nekem egyszerűen életszerűtlen. Többen írták, hogy három idegen nyelvvel nem lehet munka nélkül maradni, bár ezt én is így gondolom, tény, hogy nem ismerem a munakerőpiaci lehetőségeket, tehát elfogadom. hogy előfordulhat.

Az életszerűtelnség ennél mélyebben érhető tetten.

Mindenki tudja, hogy két diplomát szerezni és három idegen nyelvet megtanulni, minden látszólagos esélyegyenlőség ellenére, nem mindenki tud ebben az országban. Egyértelműen nem a képességbeli különbségekre gondolok, hanem az anyagi lehetőségekre. Ez a teljesítmény, a szellemi képességeken és szorgalmon túl, amelyek jelentőségét nem szeretném lebecsülni, és amelyekhez tényleg gratulálok Sárinak, egyfajta polgári, legalábbis elfogadható anyagi hátteret feltételez.

Nem állítom, hogy kőgazdagnak kell hozzá lenni, azt sem, hogy kimondottan szerény körülmények meleltt lehetetlen mindezt elérni, de az a kimondott, szinte "mélyszegénység", amit itt leír, az nekem nem életszerű.

Kicsit tényleg az az érzésem, hogy van itt egy kicsit önérzetében sértett leány (vagy a valós képességek és nyelvtudás inkább vágykép mint a valóság) és kicsit fel van tupírozva a sztori. Az éhezés meglehetősen plasztikus leírása, valamint a testsúlyvesztés említése (sugallva, hogy ez is az éhezés miatt van), nekem nagyon furcsa. A szegényésgben élők a mai Magyarországon épphogy meghízni szoktak, a szénhidrátban és zsírokban dús, olcsó kaják miatt. Most nyilván nem a legkeményebb mélyszegénységben élőkre gondolok. Szóval valahogy ez nekem nem áll össze, valahol sántít a sztori, de elfogadom, hogy máshol meg igaz, de, hogy melyik része nem igaz, azt nem tudom megítélni.

Bárány Balázs 2012.02.28. 15:44:29

@Illye26: Ha segíteni szeretnél neki, eljut hozzá üzeneted, és hálás lesz. De nem fogom kidobni a lány facebook adatlapját.

petrobol 2012.02.28. 17:57:19

Kedves Balázs!

Ahhoz, hogy segíteni és ötletelni tudjanak a kedves kommentelők, kérlek írd meg az alábbiakat:

- Milyen diplomával rendelkezik Sári?
- Mi az a 3 említett idegen nyelv?
- Ezen nyelvek közül melyiket képes használni aktívan a mindennapokban?

Én is jelentkeztem már nagyon lebutított önéletrajzzal munkára. Egyszerűen muszáj volt elvállalnom bármit, ha meg akartam élni. Ehhez semmilyen tudás nem kellett, csak egy kis rámenősség, hogy nekem pedig KELL a meló, AZONNAL.

Garf 2012.02.28. 19:11:04

Ilyen felfogással aztán pályakezdő jogászként még könnyebben fog magának tetsző állást találni. Majd egy ügyvédi irodában fog ingyen bojtárkodni három évig? A nyelvtanításhoz meg azért több kell, mint letölteni pár minta feladatsort netről.

radikalisviccek 2012.02.28. 22:34:15

@Bárány Balázs:
szerintem baszott egyszerű példát írtam, nem fikáztam. Ez az amire bárki képes ha van nyelvtudása, sokan egész korrektül meg is élnek belőle.
És egy délutánon meg pár fénymásolaton kívül nem kerül többe. Ha tart napi 1-2 órát, már megduplázta a havi pénzét.

Persze ha szántszándékkal arra megy rá hogy éhen haljon, azt is lehet, csak akkor minek beszélünk róla?

Gyakorló egyetemista vagyok, pontosan ismerem az ezzel járó költségeket.

Ez a 'ha jut egy szelet párizsi, már boldog vagyok' pedig számomra a Tamás bátya kunyhóját és Móricz Zsiga bácsit idézi, és életszerűtlen.

Ha 'fel kell járnia' az egyetemre, akkor otthon (vidéken) lakik, tehát lakhatási költségek nem terhelik, főleg mert ugye levelezőn van, így már más az 50 ezer, hisz csak kajára kell, arra meg azért elég.

Ha meg a városban lakik akkor meg milyen 6 ezer ft-os beutazási költségről beszélünk?

Remélem itt most nem arról folyik a meggyőzés, hogy a lány képes volt otthonról is és a sulitól is távoli 3. pontra költözni, mert azt konkrétan pazarlásnak és hülyeségnek hívják.

radikalisviccek 2012.02.28. 22:43:46

@Garf: azért írtam korrepetálást is. Azt is megfizetik (az az 1500-as kategória inkább), ha mondjuk annyira nem penge a nyelvből.

De ha mindenképp azt akarod kihozni hogy patásorbán/gyurcsánytakarodj eladta a jövőnket mert nem ugrik a sült galamb, akkor persze ez nem releváns.

kicsitsemtom 2012.02.28. 23:19:10

az ötvenezer a zsebpénz a három zsemle meg az anorexia jele :D fake az egész

nettinetti83 2012.02.29. 00:59:31

Ezt a részét én sem értem a történetnek: vidéki kisvárosból szármozik (akkor gondolom ott élnek a szülei) Bp-n lakik, és még egy 3. városba jár suliba levelezőn? Szerintem ésszerű lenne egy ilyen helyzetben, ha a szüleivel lakna, és akkor költözne csak fel Bp-re, ha már talált ott munkát. Így teljesen feleslegesen költ albérletre, mondjuk 50e-ből érdekes kihozni egy hónapot.
Nekem egy diplomám van (nem büfészak!) és egy nyelven beszélek (most kezdtem el egy másodikat, szerencsére egy rokonom francia tanár), pályakezdő vagyok, kisvárosban élek, és nagyjából ugyanennyi ideje keresek munkát. A környező városokban is szoktam munkát keresni (kb 50 km), de igazából hirdetést is alig találni, csak küldözgetem be az önéletrajzomat cégekhez, hátha... egy ideig Bp-n is kerestem munkát, de oda őszintén szólva nem vágyom. Én is nagyon ritkán kapok egyáltalán visszajelzést, az állásinterjúig 2 alkalommal jutottam el, mindkettő Bp-n volt. Az egyiknél kiestem a 2. körben (oda kb 1000 ember jelentkezett egyébként, de nem is hívtak be mindenkit nilván), a másikról pedig kiderült, hogy pénzügyi szolgáltatásokat kellett volna értékesítenem...ezt még ilyen helyzetben sem vállaltam el. Akik nincsenek ilyen helyzetben, nem értik meg, azt gondolják, hogy aki akar dolgozni, az talál munkát. Sajnos ez nem mindig így van. Nagy nehezen találtam most egy munkát, 4 órás, túlképzett vagyok hozzá (telefonálgatás, szerencsére nem értékesítés, nyelv nem kell hozzá).
Viszont azt, hogy 3 nyelven beszél, és nem talál munkát, engem is meglep!

Én lennék terrorista! 2012.02.29. 07:32:27

Kamu. Sértő hogy a szerző ennyire ostobának tart bennünket, és az is hogy ilyen módon próbál meg szimpatizánsokat szerezni magának.

slami74 2012.02.29. 09:09:45

EZT A SOK FIKAZAST EMBEREK!!!
Kivancsi lennek ki hol dolgozik az iskola vegeztevel es MENNYIERT!! Kicsit ugy erzem, hogy a SOK Magyarorszaghoz ragadt ember, nem latja a fat az erdotol!!! Nevetseges hogy mennyien megelegszenek azzal amit kapnak es banataban mar annak is orul ha dolgozik. Ti boldogak vagytok a munkatokkal es az erte kapott fizetessel??? KETLEM!! Epiteni nem tudtok belole jovot,max kifizeted a szamlakat es veszel kajat, de semmi tobbre nem eleg! Igazat adok a leanyzonak, mert TOBB ismerosom is ebben a cipoben jar/jart. Tobb nyelvet beszelo kinek is kell? Ja valoszinu annyi kulfoldi jar "hozzank" hogy mar lassan a magyar nyelvet is eltorlik az iskolakban es csak azokat alkalmazzak, aki mas nyelvet beszel#:)))Igaz ezen sem lehetne meglepodni, hiszen mar lassan az egesz orszagot eladtak a"HIRES" politikusaink! Nem csodalkozok hogy nem talal melot, hiszen annyi a TULJELENTKEZES!!! Viszont ehhez a tuljelentkezeshez megjegyeznem, hogy amennyiben hirdetik a munkat!! Mivel koztudott hogy a benfenteseke az elsobbseg, megha nem is szakmabeli!! A masik oldala ha "pippppppa", akkor felvesznek fuggetlenul a vegzetsegedtol(szoli,pultos, stb.)!! Lehet fikazni barkit hogy a "kinezete" miatt, de azert nyugodtan osszehasonlitanam az itt irkalokkal, mert valoszinu TI felakasztanatok magatokat a kinezetetekkel!! A masik oldala ennek, hogy "TE FIKAZO es VAK" , valoszinu valami benfentesnek vagy a rokona es azert van "jobb" melod!! A csokosok es rokonsag... Sajnalom hogy igy kell ide irni, de sokkolt amikor olvastam ezt a sok IDIOTAT, ahogy lefikaznak valakit es annyira BUTAK, hogy nem veszik eszre, aki diplomas az nem alap szinten beszel nyelveket!!! Rokonsagomban diplomaval(Angol-uzleti, Nemet, Francia)!!Ne haragudjatok, de aki diplomas, az nem vekeng egy alapszintu nyelvtudassal!!!!! Ja es elfelejtettem szolni hogy csak a Francia kozepfok, az Angol-Nemet FELSOFOK!! Akkor javitsatok mar ki, hogy ez lehetetlen ugye??? Szerencsetlenek vagytok!!! Fikazni konnyu, mert "1esek" csak magyarul beszelnek:))) Sajnalattal lehet ratok nezni csak! Talan kitartasra kellene osztokelni a lanyt, nem lefikazni!!!! TI VAGYTOK AZ IGAZI MAGYARSAG!!!! MINDIG MINDENHOL CSAK A ROSSZAT KERESITEK ES FIKAZTOK, IRIGYKEDTEK, DE KOZBE MEG ELKESEREDESETEKBEN TESZITEK!!! Szep napot dragasagaim!:D

Ui: egy cikkben soha nem irunk ki minden elhangzott mondtot, hanem a lenyeget emeljuk ki es probalunk ravilagitani a BAJ FORRASARA!!! De ugy latom ezt sem ertitek!! SZOMORU!!!:(( A cikk jo Balazs, csak sajnos nem mindenki erti a lenyeget!;)

nudlee 2012.02.29. 12:11:32

Kedves őrjöngő, ez teljesen valós dolog amit mondani fogok neked; meg vagyok elégedve az életemmel, a munkámmal, amit interjúsorozat után kaptam meg egy multicégnél, nem ismerős által. Jól, sőt kiválóan meg vagyok fizetve. Jól élünk, boldogok vagyunk.
Nem értem, hogy miért gondolod, hogy itt mindenki, aki a cikk íróval nem ért egyet, az megkeseredett, sajnálni való, nyomorgó ember.

slami74 2012.02.29. 13:47:31

@nudlee: Nem orjongok, csak ismetlem magamat, hogy ELSZOMORIT a fikazas! Gratulalok Neked es remelhetoleg meg is marad a munkad sokaig! Sajnos annak a lanynak nem jon ossze most(sokmindenki masnak sem)es emiatt maris fikazzak. Hidd el nem veled van bajom, csak azzal hogy azonnal (sokan) hurrogjak amiert nem talal melot. Kulfoldon pedig bevalt szokas, hogy aki jobban keres Magyar letere, akkor azt szinte kikozositik a MAGYAROK!! Ezek a dolgok az elszomoritok, de a Magyar nep SOHA nem volt osszetarto(tisztelet a kivetelnek)!
Megy1szer Orulok es Gratulalok Neked a melohoz es hogy kevesen is, de vannak meg boldog emberek!!Szep napot!

kekeckecc 2012.02.29. 13:50:41

Kedves Balázs, Sári és kommentelők!

Én elhiszem, hogy az interjú minden szava igaz és hogy Sári 3 nyelven beszél.
Nemcsak elhiszem, de pont ugyanilyen vagyok én is: én most írom 2 szakdolgozatomat, 3 nyelven beszélek folyékonyan, munkanélküli is voltam tavaly, de a kommentelők többségével kell, hogy egyetértsek.
1. Simán találtam olyan munkát Budapesten, amilyet csak akartam, amikor szükségem volt rá. Igaz, egy komolyabb céghez csak 1 hónap után sikerült bekerülnöm, de a 3 nyelv elég volt ahhoz, hogy elhelyezkedjem.
2. én soha nem jutottam el oda, hogy zsemlét meg párizsit kelljen állandóan ennem: hó végén volt párszor, hogy 1 hétig Smacklevesen meg párizsis zsemlén kellett éljek, de ilyenkor megelégeltem, és elmentem alkalmi munkára, tanítottam magántanítványokat, egyszerűen pénzre váltottam a nyelvtudásom.
3. utazás: kerékpár, nekem se lenne pénzem a bérletre, évek óta kerékpárral járok mindenhova.
4. nem arról van itt szó, hogy az egyetemi elfoglaltságai miatt nem vállal teljes munkaidős állást? és azért nem veszik fel? jah, kérem, valamit, valamiért. én másodéves korom óta dolgozom részmunkaidőben, és havi 20 órás munkával összehoztam 70e forintokat, és nem szakadtam bele sem a munkába, sem a tanulásba. nem könnyű, de távol áll a lehetetlentől is.
5. 500 állásjelentkezés? én kb. 10-15 helyre küldöm el, gondosan válogatok előtte, nem hiszem el, hogy csak a mekdonáldsz, meg szoláriumszalonok lennének nyitottak egy diplomás, nyelveket beszélő emberre.
6. mindent összegezve: elhiszem, hogy sárival ez van, nem is akarom fikázni, de egész egyszerűen nem stimmel valami vele, ENNYIRE azért nem rossz a helyzet (pedig én is tiplizek, amint tudok.)

JavierG 2012.02.29. 18:33:59

kekeckecc: egy ilyen hozzászólásra vártam. melyik három nyelvet beszéled amúgy?
slami74: nagyon zavarosan fogalmazol, alig bírtam egy-két gondolatodat értelmezni...

Hegedűs_Imre 2012.03.01. 19:40:47

Azt én sem értem, hogy nyelvi korrepetálással sem tud pénzt keresni. Abban biztos vagyok, hogy tanulás mellett nem tudna dolgozni munkahelyen: annál sokkal több munkát követelnek meg többnyire.

rejtjel 2012.03.26. 19:32:54

@Bárány Balázs: Ne haragudj, de ma olvastam ezt, és eszembe jutottál. Ez a hölgy szerintem sokkal kilátástalanabb helyzetben van: szegeny.blog.hu/2012/03/26/mar_nincs_semmim_amit_eladhatnek?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_03_26&utm_campaign=index
süti beállítások módosítása